Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Bedragare låtsas samla in pengar till döva

Ett bedrägeri som dyker upp med jämna mellanrum består av bluffmakare som samlar in pengar till döva. Nu har Sveriges Döva Riksförbund (SDR) uppmärksammat att denna form av bedrägeri nu har blossa upp igen på bred front.

Bedragarna har under sommaren och hösten 2016 dykt upp lite här och var i Sverige, enligt SDR. I stora städer och mindre kommuner, från norra Norrland till Skåne. Bedragarna utövar sina skumma handlingar i parkeringshus, i butiker och mitt på öppen gata.

Falska insamlingar

Bedragarna ägnar sig åt falska insamlingar där de hävdar att de samlar in pengar till döva barn. SDR varnar för denna cyniska och ofta skickligt genomförda bluff och håller dessutom på att utreda det hela, berättar Expressen. Förbundet berättar i ett pressmeddelande att det inte är SDR, någon annan dövförening eller seriös organisation som står bakom dessa ”insamlingar”. Pengarna går inte till något hem för döva barn, varken utomlands eller i Sverige, eller till någon internationellt center för döva, skriver SDR på sin hemsida.

SDR, som har uppmärksammat den här typen av bedrägerier tidigare, senast 2013, skriver vidare att det är lätt att bli lurad av bedragarna, som ofta är drivna och skickliga. ”De är övertygande och ibland aggressiva. Man kan tro att man måste betala efter att man har skrivit på. De gör sitt yttersta för att man ska tro att man måste betala, men så är det inte även om de vill att du ska tro det”, skriver man vidare.

Många rapporter om detta bedrägeri

SDR har fått ett stort antal rapporter och telefonsamtal om dessa bedragare. Även på sociala medier har det rapporterats upprepade gånger om dövbluffen. Flera fall har också polisanmälts och lett till fällande domar för bedrägeri. Så det är alltid lönt att polisanmäla om man misstänker att man drabbats av en av dessa bluffmakare.

Seriösa aktörer gör inte så här

Denna typ av påhittade insamlingslistor har blivit vanliga runt om i Europa på senare år. Jenny Ek från Sveriges Dövas Riksförbund säger att det aldrig kan handla om en seriös aktör när insamlingen går till på detta sätt.

- Vi gör inga sådana här insamlingar på gatorna. När detta uppmärksammas så ökar osäkerheten bland givare, det är svårt att veta vilken insamling som är seriös eller inte. Skriv inte på listan och ge dem inte några pengar, säger hon.

Här kan du läsa mer om bedrägerier.

17 Nov 2016